Krkine nagrade

V Krki se zavedamo, da so mladi, inovativni kadri ključ za uresničevanje poslovnih načrtov in temelj za dobro poslovanje v prihodnosti. Zato mlade, željne znanja in odkritij, s Krkinimi nagradami že 46 let spodbujamo k raziskovanju in strokovni rasti.

V tem obdobju smo podelili že 2631 nagrad. Od leta 2005 vsako leto podelimo tudi pet Krkinih nagrad za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela.

Nagrajene raziskovalne naloge so doktorati, magisteriji, specialistične naloge, diplomska dela in samostojna raziskovalna dela s številnih področij znanosti in tehnologije, povezanih s farmacevtsko industrijo – iz kemije, farmacije, medicine, biotehnologije, ekonomije, trženja, prava, informatike in ekologije. Prijavljena dela pomembno prispevajo k znanstveni odličnosti in kakovosti raziskovalnega dela v slovenskem prostoru.

Krkine nagrade so tudi enkratna oblika sodelovanja raziskovalnih in izobraževalnih ustanov s Krko. Povezava med akademskim okoljem in Krkinimi raziskovalci omogoča pretok znanja ter zagotavlja prepletenost temeljnih in aplikativnih raziskav, katerih rezultat so številni uspešni raziskovalni projekti.

Podelili Krkine nagrade za leto 2016

Slovesna podelitev 46. Krkine nagrade je potekala v upravni stavbi Krke v Novem mestu. Podeljenih je bilo 5 nagrad za posebne dosežke na področju raziskovalnega dela, 25 nagrad za študente po- in dodiplomskega študija. Nagrajenci za posebne dosežke so svoje raziskovalne naloge predstavili v obliki kratkih predavanj na 26. simpoziju, ki je poteka ob podelitvi Krkinih nagrad, v petek, 14. oktobra 2016. Ostali Krkini nagrajenci so svoje raziskovalne dosežke oz. naloge predstavili v Zborniku Krkinih nagrad.

Na posebni prireditvi v septembru smo triindvajsetim srednješolcem podelili Krkino nagrado za 12 raziskovalnih nalog.

Predsednik države podelit odlikovanje zlatega reda za zasluge

Jubilejno, 40. podelitev Krkinih nagrad, ki je bila 15. oktobra 2010, je s svojo prisotnostjo počastil tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Predsednik države je na slovesnosti Krko odlikoval z zlatim redom za zasluge za velik prispevek k uspešni razvojni poti slovenske družbe, spodbujanje mladih k raziskovalnemu in razvojnemu delu, prenos znanja med univerzo in gospodarstvom ter neposredno vključevanje mladih raziskovalcev v mednarodno sodelovanje. V obrazložitvi visokega državnega odlikovanja je med drugim zapisano: »Zgled vlaganja v raziskovanje in razvoj, v znanje in znanost, ki ga ima Slovenija v Krki, je pomemben za vse slovensko gospodarstvo in družbo. V desetletjih vztrajnega dela in razvoja je Krka z odličnimi rezultati dokazala, da lahko v naši državi razvijamo vrhunsko kakovost, z njo pa dosegamo tržno prodornost in mednarodno pomembne poslovne uspehe.«


Mnogi, ki so za svoje naloge v minulih letih dobili Krkino nagrado, so danes priznani strokovnjaki – ugledni univerzitetni profesorji, raziskovalci v raziskovalnih ustanovah in industriji, vrhunski menedžerji. Številni Krkini nagrajenci so tudi vrhunski strokovnjaki v Krki.