Iz laboratorija Gimnazije Novo mesto 

Znanost je lahko tudi zabavna. V to so prepričani novomeški gimnazijci, ki sicer v šolskih laboratorijih zelo resno in zavzeto pripravljajo raziskovalne naloge. Da z mladimi možgani ni šale, potrjujejo številni uspehi, tudi na mednarodni ravni in več Krkinih nagrad, ki so jih do zdaj prejeli za srednješolsko raziskovalno delo. 

V letošnjem šolskem letu so si dijaki Gimnazije Novo mesto zadali zanimive izzive. Med drugim se ukvarjajo z vprašanjem pomanjkanja vitamina B12 v veganski prehrani, pomembnostjo magnezija v prehrani, sestavinami poprove mete in pelina ter problematiko odpadnih voda v industriji lakov. Več kot dovolj razlogov za eksperimentalno delo v šolskih laboratorijih, kjer se tu in tam najde priložnost tudi za bolj hudomušno kemijo.

694433285

Ali veste, v čem je skrivnost spreminjanja barve tekočine v videu? Dijaki in mentorice z Gimnazije Novo mesto so v vsaki čaši pripravili manjšo, z očesom komaj zaznavno količino različnih snovi (kisline, baze, ioni), ki s predhodno tvorijo obarvano raztopino. Kot pravijo dijaki, jih je kemija začarala. Morda tudi zato končni rezultat njihovega prikaza prav zares spominja na čarovnijo.